Morocz Enikő Tünde
Függőségek: ki mitől indul be?

 

Adrenalin, hódítás vagy vásárlás: kis dolgok, melyek nélkül nem élet az élet. Rejtegeted, ugyanakkor hőn dédelgeted - magadra ismersz?


HIRDETÉS






Nem újdonság a pszichológia területén, hogy minden ember életében nagy szerepet játszanak bizonyos élettevékenységek. Ezek nélkül nem is élet az élet.

A szakirodalom ezeket természetes megerősítőknek (stimulenseknek) nevezi és hozzáteszi, hogy ha túl nagyon kötődünk egy-egy tevékenységhez, az már addikció, függőség.

Nemcsak drogoktól, alkoholtól, gyógyszerektől lehetünk tehát dependensek, hanem vannak viselkedésbeli addikciók is. Beszélhetünk munkamániáról, kleptomániáról (kényszeres lopásról), piromániáról (kényszeres gyújtogatásról), számítógép-és internet-függőségről, kodependenciáról (társfüggőségről) és még sorolhatnánk.

Ismerjük hát meg századunk legdivatosabb addikcióit!


Az adrenalin-függő

Barna hajú, élettel teli és általában férfi – ha nem férfi, akkor szingli. Távoli nomád őseitől maradt rá ez az örökség, amely hajtja, űzi az új, a Holnap felé. (Ez a gén mozgathatta Ady-t is.)

Ahányszor találkoztok, mindig történik valamilyen kaland, fejlődés, vagy legalábbis változás. Átléptek egy új századba - csak ti ketten. Felfedezed újabb önmagad. Melléd zuhan egy tévé. Mindez az ő hatására. Mellette az élet hős harc, kalandok sorozata, felderítendő északi sarkok rengetege, melyek közül talán egyik éppen te vagy. Vagy leszel.

 


A ,,mindenkinek mindent elintézek” addikció

Egy, számomra drága és közelálló személy szenved ettől, bár nagyon jól álcázza. Engem egyáltalán nem zavar, mivel mióta belépett az életembe, nem maradt más dolgom, mint karbatett kézzel ülni. Tudniillik ő mindig mindent elintéz.

Ha valamilyen gondom van, megoldja. Ha nincs, gondoskodik róla, hogy legyen, majd azt is megoldja. Engem is sokszor megold, majd elold(oz). Úgy gondolom, teljesen felesleges lenne tájékoztatnom őt arról, hogy milyen személyiségzavarban szenved. Úgyis rögtön megoldaná.


Melyik az év addikciója?
Éhezés 9
Hódítás 6
Vásárlás 18
Adrenalin-függőség 5
Orrpiszkálás 21
Valami más 3
A hódító

Mindig táncos könnyedséggel lép ki a házból. Ha nő, akkor fodros, fellibbenő szoknyákban, ha férfi, akkor szoknyalebbentő mosollyal. Lételeme a hódítás. Ugyanazzal a csábos pillantással tekint rád, mint a nagymamádra. Gyerekként gyakran látod álmában szendén mosolyogni. Ilyenkor tervezgeti jövőbeli hódításait.

Ahogy nő, egyre sűrűbb lesz az őt körülvevő titok- és parfümfelhő, s a meghódítottak sorfala. Később már csak a parfümfelhő.


A rendező

Ő az, aki mindig tudja, ki, mikor következik. Mindig helyretesz, ha véletlenül elfelejtenéd, hol a helyed. Ő volt a kórusvezetőd, most ő a főnököd. Feltűnt neked az elnyújtott hang, a századszorra elhangzó ,,kérném szépen minél hamarabb elvégezni!" felkiáltás? Igen, ez ő.

 


Az éhezőművész

Orvosi körökben csak így hívják: az anorexiás. Pedig ő művészi szintre emeli a nem-evést. A nemevés nála kiváltság, az ösztönök megzabolázásának tudománya, amit büszkén művel.

Hirdeti, hogy az ember spirituális lény, kit főként akaratereje emel az állatvilág fölé. Nőknél gyakran fordul elő, s egyáltalán nem veszélytelen: példák rá e divatos művészetnek áldozatul esett csontkollekciók. Tehát tessék óvatosan bánni az éhezéssel s élni a választási lehetőséggel, amit korunk többi addikcióinak és művészeteinek gazdag kínálata nyújt.


A szadista

Már az első találkozáskor felismerhető jellegzetes, leginkább fogvicsorításra emlékeztető mosolyáról. Végigfut a hátadon a hideg amikor megpillantod, és nem a pozitív benyomás miatt. Legerősebb ösztönöd megnyilvánulása ez: a veszélyérzeté, mely azt súgja neked, jó lesz udvariasan olajra lépni.


 
Shopaholic, az örök vásárló

Szatyrokkal megrakodva, piros tűsarkúban cikáz őrült gyorsasággal a butikok közt. Másnap, ha arra jársz, szintén ott találod, ezúttal lila tűsarkúban – talán nem is ment haza?

Kinézete nem fontos: felismerhetetlenné teszik a magára halmozott extravagáns cuccok. Említésre méltóak hegyes, gyakran pirosra lakkozott körmei és arca uniformizált merevsége, mely jól illusztrálja a fashion victim megnevezést, melyet öntudatosan felvállal.

Ragadozó típus. Fejében pontos térképet hord a város összes beszámítható butikjáról és azok tartalmáról. Csalhatatlan szimatával rögtön megérzi, ha valamelyikbe új cucc érkezik, ott terem, s lecsap. Zsákmányát azután hatalmas szatyrokban hazahurcolja és elraktározza.

Úgy tűnik, modern, nagyvárosi életvitelünk hozza magával a hajlamot a különböző függőségekre. Nincs menekvés, mindenkinek megvan a maga rejtegetett, ugyanakkor hőn dédelgetett addikciója. Ha pedig már megvan, vállaljuk fel!

Mi a jó bennük? Hogy a széles kínálatból magunk választhatjuk ki magunknak a személyre szabott addikciónkat, vagy kicserélhetjük egy nekünk tetsző megfelelőbbre.

                

                                                        

                                                                              Forrás: Transindex.ro

Szerző: lorelei  2009.02.18. 22:41 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://addikcio.blog.hu/api/trackback/id/tr38951812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása