A modern embertől elvették mítoszait, szimbólumait. Álmai, vágyai jelképeit. A feléjük történő lassú, de vággyal teli közeledés ígéretét. A velük való eggyéválás élményét. És ezzel elvették tőle a vágyás lehetőségét. Ideálokra, teljességre, szabadságra. Istenre. Helyette mi maradt neki? A gyors, vágytalan megvalósulás élménye - vagy a kudarcé. Teljesítménykényszer egy konvencionalitás uralta, merev, érdekvezérelt világban.

 No, de sebaj! Vannak modern mítoszaink. Ide sorolható be minden szép ígéret -  ami nem valósul meg. Ami ugyanis megvalósul, az a realitás. A realitás azonban messze áll a mítosztól azáltal, hogy sokkalta hidegebb és alantasabb annál. Ennélfogva egyszerű a dolog: aki tudja valamely szép és kedves dologról, hogy megvalósíthatatlan, azzal jelzi nekünk ezen ismeretét, hogy ígéretet tesz azon dolog/tett vagy érzelem megvalósítására. Holott a napnál is világosabb mindkettőnk számára, hogy ezen ígéret hiábavaló. De nem illik megharagudni, vagy akár zokon venni ezen gesztust, hanem illik megköszönni a nagylelkűnek, hogy felhívta a figyelmünket ezen csodálatos mítoszra. Ellenben, ha az ígérő véletlenül be találja váltani a szavát, már nem érdekes a helyzet. Az ugyanis már a nyomasztó realitás, ami túl valós ahhoz, hogy vágyjunk rá. De általában megnyugtató, hogy az emberek soha nem azt az ígéretüket váltják be, ami szép és fennkölt, hanem annak az ellenkezőjét. Úgyhogy nem kell lemondanunk mítoszainkról: csendben, amikor senki sem lát, továbbra is vágyhatunk rájuk, elképzelhetjük megvalósulásukat.

Ezen tételnek a fordítottja is érvényes: ha valamiről azt vesszük észre, hogy túl szép és fennkölt ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem is igaz. Olyankor javarészt az előbbi eset áll fenn: egy mítosszal van dolgunk -  vagy pedig hallucinálunk. Bár mítosz és hallucináció között orvosi szempontból nem nagy a különbség, mégis általában az első változat elfogadása és mások előtti kinyilatkoztatása az ajánlottabb.

Szerző: lorelei  2009.03.31. 23:36 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://addikcio.blog.hu/api/trackback/id/tr261038830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása